Vitaminer i hudpleie

Senzie Medispa sin ernæringsekspert Siv skriver om A-vitamin og hvordan det virker på kroppen og huden.

tamanna-rumee-W9nVWcxlHjI-unsplash

Hvorfor vitaminer?

Hva er vitaminer?

Det snakkes mye om vitaminer både gjennom kosten og i hudpleieprodukter. Men hva er egentlig vitaminer og deres rolle? Vitaminer er organiske forbindelser som i små mengder er nødvendige for oss, blant annet for stoffskiftet og en rekke andre funksjoner i kroppen vår. De ulike vitaminene har svært forskjellig kjemisk struktur og har forskjellige funksjoner for kroppen vår.

Ordet vitaminer stammer fra latin «vita» og betyr liv. Alle vitaminene, med unntak av vitamin D og K, er essensielle, som betyr at vi ikke klarer å produsere de selv i kroppen. Det betyr at for å ha en god helse må vi ha jevn tilførsel av vitaminer gjennom kosten. Selv om vitamin D og K produseres henholdsvis gjennom huden via sollys og gjennom bakterier i tykktarmen er det viktig å få disse gjennom ernæring også.

Vitaminmangel

Mangel på et vitamin kan gi både essensielle funksjonsforstyrrelser såkalt avitanoser, og mer generelle og uspesifikke symptomer som nedsatt appetitt og veksthemning. Mangelsykdommer er ikke et så kjent fenomen i det norske samfunn, men det kan forekomme som følge av dårlig ernæringsstatus eller dårlig absorpsjon fra tarmen.

Det er 13 vitaminer er nødvendig for mennesker og det er vanlig å dele dem i to grupper – fettløselige og vannløselige. Vitamin A, D, E og K er de fettløselige. Vitamin C og de  åtte vitaminene som inngår i vitamin B-komplekset er de vannløselige. Det har vist seg at vitaminene har mest optimal effekt når de spiller sammen med hverandre og andre næringsstoffer, enn isolert sett.  Det er derfor det er viktig med et variert kosthold som kan sikre det gode samspillet mellom de ulike stoffene. Sammen har de en fantastisk orkestereffekt i kroppen vår.

Er man interessert i å titte litt på gode kilder til de forskjellige vitaminene kan man gå inn på matvaretabellen – (matvaretabellen.no). Her gis en samlet oversikt over innhold av energi næringstoffer for de vanligste matvarene vi spiser i Norge.

Vitaminer for huden

A-vitamin

Det er stor enighet i bransjen at vitamin A er bra for huden både innvortes og særlig som ingrediens i kosmetikken.  Det utdypes derfor her i første omgang om dette flotte vitaminet.

Retinol

Vitamin A (retinol) er nødvendig for normal fosterutvikling og for en hel rekke av kroppens funksjoner, slik som reproduksjon, immunforsvaret, epitel differensiering, kommunikasjon mellom kroppens celler og regulering av genuttrykk. Faktisk er alle cellene i kroppen på en eller annen måte avhengig av dette vitaminet. 

Vitamin A er ikke bare en enkelt struktur, men er en betegnelsen på forbindelser med tilsvarende biologiske effekter som retinol. Betegnelsen retinoider inkluderer alle naturlige retinolmetabolitter, inkludert syntetiske analoger, med eller uten vitamin A-aktivitet. De mest kjente formene for vitamin A man ofte hører om er retinsyre, retinal, retinylestere og karotenoider.

Forskjellige typer A-vitamin

I kroppen finner vi vitaminet i flere former. Retinol er lagrings- og transportformen, mens de biologisk aktive formene er retinal og retinsyre. Det fantastiske med kroppen vår er at i cellene omdannes retinol til de aktive formene, alt etter hva det skal brukes til. Hovedsakelig er det de vitale organene som får førsteprioriteringen og ikke nødvendigvis huden. Vi kan dessverre ikke putte et frimerke på a-vitaminet vi spiser og adressere det til huden, om kroppen føler at andre organer skal få førsteprioritet på godsakene. Derfor er det mange hudpleieserier som tilsetter vitaminet i krem eller serumet sitt.

Matvarer med A-vitamin

Vitamin A i kosten kommer fra både animalske produkter og planteriket.

Formen av vitamin A fra animalske matevarer er som retinylestere som dannes videre til retinol i kroppen. Gode kilde melk, smør, eggeplomme, fet fisk og tran. Siden vitamin A er fettløselig lagres dette i lever hos dyr, så det sier seg selv at lever er en rik kilde.

I planteriket finnes det en rekke komponenter som har vitamin A-aktivitet i en stor klasse av karotenoider som nevnt ovenfor. Disse er såkalte provitamin A, som er kun forløpere til vitamin A og må omdannes i kroppen av en rekke enzymer. Betakaroten er den viktigste karotenoiden og er også en svært kraftig antioksidant. Gode kilder her er fargerike frukt og grønnsaker som for eksempel gulrot, aprikos, spinat, rødbete og søtpotet.

Fordi både retinoidene og karotenoidene er fettløselige er en normal fordøyelse og adsorpsjon av fett nødvendig for opptaket. 

Behandle huden med a-vitamin

Retinoider, spesielt retinsyrederivater har i årevis blitt brukt på hudsykdommer hvor annen konvensjonell behandling ikke har ført frem. Retinoider er nyttige ved hyperkeratoser og dyskeratoser som psoriasis, akne, rosacea ichtyose og solar keratose. Isotretinoin er en kjent medisin som brukes i behandling av alvorlig cystisk eller nodulær akne som ikke responderer på annen behandling. Dette er behandling som forskrives og følges opp av lege.