C vitamin i hudpleie

C-vitamin brukes mye i hudpleie og gir en rekke fordeler til huden. Som ingrediens gir den også lett, sunn eksfoliering av huden og gir derfor glød og et jevnere utseende.

Dr.Grosscvitamin

C vitamin serum – hva er greia?

Før vi kommer til C-vitamin i hudpleie bør vi vite hva C vitamin er og hva det gjør med kroppen.

C vitamin = Askorbinsyre

Dette er en fantastisk liten struktur som har mange viktige funksjoner i kroppen vår. Vitamin C er et krystallinsk fargeløst og surt stoff som er meget vannløselig. Det er godt kjent som en antioksidant.

Hvorfor trenger vi det?

C-vitamin er med å stimulere både produksjon og funksjon for mange av de hvite blodcellene, og er da viktig for immunsystemet vårt. Den er også med til å hjelpe til med å danne antistoffer som er proteiner som binder invaderende mikrober.

Studier har også vist at C-vitaminet kan være med å regenerere E-vitaminet som er blant annet et annet vitamin som kroppen også benytter seg av til som blant annet antioksidant.

De fleste dyr produserer faktisk vitamin C selv, men vi mennesker mangler et avgjørende enzym. Dermed er vi helt avhengige å få i oss dette gjennom kosten.

De norske anbefalingene på vitamin C ligger på 75 mg, med litt variasjoner etter kjønn og alder. De som utsettes for en del oksidativt stress og særlig røyking kan med fordel dra nytte av litt mer inntak.

C vitamin i kosthold

Frukt og grønnsaker er gode kilder til vitamin C, særlig paprika, rosenkål, kiwi, brokkoli, solbær og sitrusfrukter.

Man bør være litt oppmerksom på at vitamin C er et veldig ustabilt vitamin og betydelige mengder går tapt under behandling av matvarer. Det tapes først og fremst gjennom kokevann, lyseksponering, oksygen og ved lagring.

C vitamin i hudpleie

Spise frukt og grønt, men hva med hudpleie?

C-vitamin er en godt brukt ingrediens i hudpleie. Den bør riktignok brukes i en stabilisert form da den er meget flyktig.

C vitamin serum

Huden vår blir daglig utsatt for frie radikaler fra UV-stråler, forurensning og oksidativt stress, men vitamin C en meget sterk antioksidant som kan hjelpe på dette. For eksempel dette C vitamin serum fra Dr. Dennis Gross.

Solkrem

Det vil være en gunstig ingrediens i hudpleien for å forebygge mot fotoaldring og særdeles under SPF solbeskyttelse på sommeren hvor vi utsettes for mer eksponering av UV-stråler. Over C vitamin serum passer denne solkremen med fysisk filter.

Pigmenteringer

Når det gjelder pigmentering er C-vitamin en nøkkelingrediens både for selve melaninsyntesen, men også på at Melanocyttene som produserer melanin er svært reaktive på frie radikaler. Vår favoritt er dette dette multi-aktive serumet med flere gode ingredienser.

De som har akneutfordringer bør være litt forsiktig med bruk av C-vitamin topikalt i større doser da dette kan trigge utbrudd, men kan dra nytte av C-vitamin i mindre mengder, i for eksempel en krem.